Dresura zaljubljenog muškarca

Dresura zaljubljenog muškarca

Dresura se obično odnosi na životinje, odnosno životinje se obučavaju da izvše određene zadatke. Također, može da znači da se tako kroti neka divlja zvijer, a ako se odnosi na ljude, onda ovakva dresura nagoni ljude na besprijekorno pokoravanje i slijepu poslušnost. Kada se dresira konj, on se uči određenim vještinama, naprimjer, vještina jahanja.

Nedavno mi je došla klijentica i zamolila me da joj pomognem kako bi i ona dresirala svoga muža.

Kažem joj da je naše nastojanje, koje se odnosi na promjenu drugih ljudi, apsolutno bezuspješan posao i da samo možemo promijeniti, ili “dresirati” sebe.

Onda je ona rekla da je došla po preporuci, te da joj je poznanica ispričala kako sam njoj pomogla u dresuri njenog muža.

Budući da je vidjela moj šokirani izgled lica, nastavila je da mi objašnjava:

Ona je imala problem sa svojim mužem, ali, došla je kod Vas i sada je mnogo sretna. Kaže da ju je muž često spopadao, u smislu da imaju seksualne odnose, a ona se stalno vadila na umor, glavobolju i ko zna šta. Nije imala strasti. Vi ste joj dali neke upute i ona je tako postupila. Kaže da je dresirala svoga muža i da on odrađuje dobar dio posla.

I dalje nisam mogla da vjerujem: “Ja joj dala upute za dresuru muža!?”

Pa sad… ne znam da li su to baš Vaše rijeći, ali sad ću Vam navesti primjer koji mi je ona rekla. Ona je sve stalno radila, jer se na njega nije mogla osloniti, pa kad bi sve to završila, onako umorna bi se stropoštala u krevet, a on bi ju počeo spopadati. Njoj nije bilo ni do sebe, a kamo li do seksa. Odbijala ga je, on bi se ljutio i često su se svađali.

Vi ste joj rekli, kako ona kaže, da tako pametne žene ne rade, te da je pametna mogla bi napraviti situaciju da su vuci siti i ovce na broju. Kada Vas je pitala kako, rekli ste da, kada ima previse stvari za složiti, neka svog muža pomiluje, dodirne mu međunožje i mazno kaže da ide pod tuš. Za to vrijeme očekuje da on uradi taj posao, a ona će ga gola čekati u krevetu. Nakon toga, njihov život se potpuno promijenio. On sada radi sve što mu ona kaže, a seks im je fantastičan. Sada hoću da i meni pomognete, samo kod nas seksualni život nije loš. Ima drugih problema.

Uvijek mi bude zanimljivo kako klijenti razumiju neke moje intervencije, ali ovo je zaista bila čitava priča.

Kada imam klijentice koje se žale na ponašanje svoga muža, a ne žele razvod, istina je da je jedna od mojih omiljenih intervencija : “I vuci siti i ovce na broju”. Znam pitati: “Kako bi mudra žena postupila?”

A kad su seksualni problem u pitanju, prvo pitam u čemu je problem. Žene same priznaju da su pasivne, a ja znam reći da su muškarcima izuzetno seksi uniforme francuske sobarice, medicinske sestre, profesorice…

Međutim, dobila sam nevjeroatnu konstrukciju svojih intervencija.

Pismo

A prije nekoliko dana našla sam mail sa sljedećim sadržajem:

U vezi sam tri godine, a od prošle godine živimo zajedno. Kad smo počeli zajednički život, nije nam baš dobro išlo, ali, onda su se nekako stvari posložile i mi odlično funkcionišemo. Ja sam bio mnogo zadovoljan i taman sam joj htio predložiti da treba da se vjenčamo, kad sam u njenom notesu našao neki tekst, ispisan njenom rukom, a nazvala ga je Dresura zaljubljenog muškarca.

Bilo mi je interesantno i počeo sam da čitam. Bio sam zaprepašten, jer ona je zapisala neka naučna istraživanja o tome kako je moguće dresirati muškarca, posebno kada je on zaljubljen.

Onda sam shavatio da me moja djevojka, zapravo, dresira. A ja, baš kao poslušno pesto, ponašam se onako kako ona “naredi.

Naime, nas dvoje imamo jednu igru i ja silno volim da se igram s njom. U početku, dok smo počeli živjeti zajedno, nikad nije imala vremena, ali onda se nešto promijenilo i ona često ima vremena za mene.

U studiji, ta naučnica kaže: “Da biste dobili šta želite, priuštite mu nekoliko minuta igre i ludiranja, a onda mu recite da ćete nastaviti igru kada izbaci đubre ili šta god već želite da uradi. Pošto su mu zbog prethodne kratke zabave tijelo i duh preplavljeni hormonima dobrog raspoloženja, manja je vjerovatnoća da će se namrštiti na vaš zahtjev.

Dalje piše:

Ignorišite njegovo iritantno ponašanje, a lijepo ponašanje nagradite javno iskazanom nježnošću ili pažnjom (na primjer, poljubite ga ili potapšite po guzi). Pošto momci, kao i psi, žele da vam udovolje, instinktivno će početi da suzbijaju ponašanje zbog kog se prema njima ponašate hladno.

Važan savjet: najvažniji je dobar tajming. Povedite računa da ga nagradite istog momenta kada se lijepo ponese. U suprotnom neće uspjeti da poveže nagradu sa lijepim ponašanjem.

Još neke gluposti tu stoje koje ona sprovodi nada mnom i sada Vas pitam, budući da me tretira kao psa, šta da radim? Kako da oženim ženu koja me dresira

 

Odgovor pročitajte u narednoj kolumni.

Dresura zaljubljenog muškarca

Loading

5/5 - (2 votes)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom