Zapisi o dresuri

Zapisi o dresuri

Vjerujem da svi znate ko je Cezar Milan!? Najpoznatiji dreser pasa na svijetu. Međutim, ko god je gledao makar i jednu njegovu emisiju, mogao je vidjeti da Cezar, zapravo, dresira ljude. Na neki način, radi jedan vid psihoterapije sa ljudima.

Naravno, psihoterapija nije dresura, ali jeste rad na emocijama i rad na promjeni ponašanja, kako bi klijenti imali bolji život.

I dresura pasa se odnosi na promjenu u ponašanju, a sam Cezar kaže da vlasnici pasa treba da utvrde svoju ulogu u čoporu, kao staloženi lideri. Također, kaže da vjeruje da psi osjete, razumiju i odgovaraju na energiju čovjeka, lakše nego na njihov govor.

Kada je moj čitalac kod svoje djevojke pročitao zapise o dresuri, hitno se javio po savjet. Između ostalog, pronašao je savjete neke dreserice životinja koja kaže da se muškarci mogu dresirati, a ovo je jedan dio toga:

Ignorišite njegovo iritantno ponašanje, a lijepo ponašanje nagradite javno iskazanom nježnošću ili pažnjom (na primjer, poljubite ga ili potapšite po guzi). Pošto momci, kao i psi, žele da vam udovolje, instinktivno će početi da suzbijaju ponašanje zbog kog se prema njima ponašate hladno. Važan savjet: najvažniji je dobar tajming. Povedite računa da ga nagradite istog momenta kada se lijepo ponese. U suprotnom neće uspjeti da poveže nagradu sa lijepim ponašanjem.

Dalje, ovaj čitalac pita da li da se oženi djevojkom koja ga dresira, a ja bih, u svom stilu, na pitanje odgovorila pitanjem:

Da li ste znali da Vas dresira dok niste pronašli zapis?

Kada imam klijente koji žele promijeniti svoje supružnike, uvijek kažem da mi ne možemo promijeniti druge, ukoliko ne promijenimo sebe:

Ali, ja sam sasvim ok. Moj muž treba pomoć, ali on ne želi doći.

Ili:

Znate, ja nemam nekih posebnih problema, ali moja žena ima I volio bih da mi kažete kako da to promijenim kod nje?

Kada im kažem da su oni tu i da to podrazumijeva rad sa i na njima, u početku negoduju, jer njima ništa ne fali. Objasnim da je neminovna vlastita promjena.

Tako sam imala klijenticu koja je imala muža nasilnika. Psihički ju je maltretirao. Ona je došla da traži pomoć, ali nije željela razvod, nego da njega promijeni.

Kada smo počele raditi, imala je nekoliko šema i nekoliko obrazaca ponašanja koje je primjenjivala kako bi opravdala sebe kao malu djevojčicu koja nije mogla pomoći majci nad ocem nasilnikom.

Kada je uvidjela koje šeme nosi i kada je promijenila svoje ponašanje, odnosno kada je svome mužu postavila jasne granice, i on se počeo mijenjati. Više mu nije dozvoljavala da se tako ponaša prema njoj. Ali, to je njena promjena, a njena promjena je utjecala na njegovu.

Dakle, možemo promijeniti druge isključivo i jedino ako promijenimo sebe.

Istraživanje o dresuri

Zanimljivo mi je bilo istraživanje jedne dreserice životinja , a ona ženama savjetuje kako da se ponašaju prema muškarcima.

Naprimjer, ako muškarac bježi od rasprave i neće da razgovara, žene treba da obrate pažnju kako se dreseri odnose prema konjima:

Kako se to radi sa konjima: Ispod moćne spoljašnjosti pastuha krije se plaha priroda. Zato oni obično najbolje reaguju na umirujući glas i dodir dresera. Primjena na muškima kao i konjima, jer je i muškarcima u prirodi da zbrišu na prvi znak nervoze.

Zato, čak i ako vas je maksimalno iznervirao, probajte da mu pristupite pribrano i mirno (zapamtite, koliko god vam ovo zvučalo teško, na kraju će se isplatiti).

Na primjer, ako ste poludjele što nije dovoljno često slobodan za izlazak ili što zaboravlja da se javi kada treba,vi instinktivno počinjete da vičete.

Umjesto toga, prije nego što mu se obratite, osamite se na nekoliko minuta i saberite se, a zatim progovorite tihim i ujednačenim glasom. Ako mu mirno kažete gdje je pogriješio, lakše će shvatiti šta mu to govorite.

I dodir je tu strašno važan: spustite ruku na nje¬govu dok mu govorite. Ne samo što će lakše čuti teške riječi, već je to isto ono što dreseri rade: miluju konja po vratu da bi ga umirili.

Ako muškarac tjera svoje i ne pristaje na pregovore , ona savjetuje da pogledamo u dresuru puma:

Kada dreser hoće da se puma povinuje njegovoj volji, on traži srednje rješenje. Umjesto da pokuša da pokori pumu ili dominira njome, dreser će probati da izgradi odnos kooperacije. Koračaće uspravno, pravih leđa i ramena. Zahvaljujući takvom držanju dreser, niti izgleda kao plijen, niti djeluje prijeteće.

Primjena na muškarcima: Čak i najemancipovaniji momak uz slobodoumnu i neustrašivu djevojku može da se osjeti kao da mu je ugrožena muškost.

Zato, kada vodite neki „pipav“ razgovor, vjerovatno nesvjesno obraća pažnju na vaš govor tijela. Ako mu stojite jako blizu, šaka oslonjenih na kukove i široko razmaknutih stopala, krenuće u defanzivu i instinktivno htjeti da uzvrati napad. Ukoliko, dok pričate sa njim, stojite kratko, pognute glave, može to da shvati kao znak prevelike poniznosti.

Najbolji način da ostanete na ravnoj nozi jeste da zauzmete odgovarajući stav: podignute glave i otvorenih ruku, tako da vas doživi kao sagovornika na istom nivou. Tako će biti spremniji za dogovore.

Ako je muškarac lijen, savjetuje da se obratimo dreserima lavova:

Lavovi su lijeni, jer spavaju i do 20 sati dnevno i pomjeraju se jedino kada uvide da će od toga imati koristi. Pokušati natjerati lava da uradi nešto dok se odmara može biti vrlo teško, čak i opasno.

Zato treba probati dobiti što se želi dok je životinja aktivna, umjesto pokušavati natjerati je da se aktivira dok odmara.

Što se muškaraca tiče, male su šanse da muškarac za vrijeme odmora digne stražnjicu sa kauča, bez obzira koliko se vi trudile. Morate da procjenite kada je raspoložen za akciju i onda mu se obratite.

Ako vidite da preferira da radi vježbe ujutru, to je najbolje vrijeme da ga zamolite da vam, nakon što završi, pomogne u čišćenju kuće.

Ako vam je potreban za nešto dok se odmara, a ne želite da čekate, podmitite ga. Motivišite ga, kako bi mu se aktiviranje isplatilo.

Ako smatrate da odavno niste vodili otvoren razgovor o osjećanjima, ali on je u komi ispred TV-a, probajte da ga podmitite njegovim omiljenim grickalicama.

Ako želja za omiljenom hranom nadjača zanimanje za TV program, na kraju će pokleknuti.

Dreser nikada ne očekuje da životinja nauči nešto, ako je prethodno ne nauči kako to da uradi, a da bi naučili životinju, prvo sami treba da znaju.

Stoga je i odgovor ovom mom čitaocu ovakav:

Može li Vas dresirati djevojka, ako se prethodno sama nije dresirala?

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom