Šta svaka žena treba da ima i da zna

Šta svaka žena treba da ima i da zna

Još od najranijih dana, slušala sam svog oca kako mi govori o vašnosti obrazovanja:

Škola ti dobro ide i uči što više možeš. Završi sve što se može završiti. Ti si žensko i treba da znaš da se brines o samoj sebi. Tvoj brat može kopati kanale, ali ti ne možeš. Škola če ti dati nezavisnost.

Možda, kao dijete od sedam – osam godina, nisam najbolje razumjela o čemu moj otac govori, ali danas mi je potpuno jasno. I vjerujem da sam, upravo zbog njegovih riječi, zavrila sve što se od škole moglo završiti.

Edukujem se i dan danas i dobro živim zahvaljujuči tim svojim edukacijama.
Dakle, svaka žena reba da ima neko obrazovanje. Obrazovanje ne mora nužno biti formalno, ali neformalno sigurno treba postojati. Svaki novčić koji uložite u sebe, sigurno će vam se isplatiti.

Ako smo dovoljno obrazovani, onda ćemo znati da svaka žena treba da zna preuzeti odgovornost. Odgovornost je ključna odluka za kvalitetan vlastiti život, jer svako od nas je odgovoran za sebe.

Kada je Bog odlučio da protjera Adama i Evu iz Rajskog vrta, prvo je razgovarao s njima i pitao ih zašto nisu ispoštovali dogovor. Adam je rekao da ga je Eva nagovorila, a Eva je okrivila zmiju za neposlušnost.

Zapravo,

Bog ih je protjerao jer nisu htjeli preuzeti odgovornost za svoja djela.
Sve dok imamo koga okriviti, a ako želimo uvijek ćemo naći krivca, nećemo živjeti životom kakvim želimo.

Na kraju,

ako baš nemamo nikoga za krivca, reći ćemo da je takva sudbina.
Svaka žena treba da ima samopoštovanje i samopouzdanja. Treba da zna svoje vrijedbnosti, svoje vrline, vještine, kompetencije i, u skladu sa tim znanjem, imati
vjeru da će uspjeti ostvariti zadati cilj.

Svaka žena treba da zna svoja ograničavajuća uvjerenja. Ova uvjerenja su nam često kamen spoticanja u svakodnevnom životu, a mi ih nismo svjesni. Stoga je važno da ih osvijestimo i da znamo šta nas sputava. I naravno raditi na tome da ih iskorijenimo.

Svaka žena

treba da zna svoje emocije. Da zna kako se osjeća, da zna definisati određenu emociju i da zna koja je svrha te emocije. Svaka neprijatna emocija nam nešto poručuje. Često nam kaže da nismo na dobrom putu i upravo zato je važno da znamo svoje emocije. Ako im damo prostora, one će nam uvijek reći šta treba da radimo.

Naprimjer, ako smo povrijeđeni, jer nas neko ne poštuje, vjerovatno smo tužni, ali tugu često prekrivamo ljutnjom, pa tako i reagujemo. A to je pogrešno.
Svaka žena treba da ima stav. Svaka žena treba da misli, ponaša se i djeluje na određeni način.

Naprimjer, ako partner kažete da vas je povrijedio i da više nećete tolerisati takvo ponašanje i kada se nakon određenog vremena ponovi situacija, a vi ne činite ništa, to znači da ne držite do svog stava.

Zbog toga vas drugi ljudi ne poštuju. A ne poštujete ni vi sebe.
Stav znači zauzeti se za sebe na pravi način. Odbraniti se, reći jasno svoje mišljenje i djelovati u skladu sa izrečenim.

Svaka žena treba da ima vlastii novac. Novac nam daje neovisnost, podiže samopoštovanje i samopouzdanje i daje osjećaj vrijednosti.

Svaka žena treba da zna da je vrijeme najdragocjeniji i najvredniji resurs. Stoga dobro razmislite kako trošite svoje vrijeme, jer današnji dan se ne vraća. Nikada više.

Provedite vrijeme tako što ćete uložiti u sebe, u svoju edukaciju, potrošite ga na ljude koje volite i ne žalite. Uživajte u životu, jer život je prelijep i prekratak da biste ga uzalud trošili.

Sretan vam 8. mart. 2024. Ovaj dan će u ponoć otići u nepovrat i više se nikada neće vratiti.

Šta svaka žena treba da ima i da zna

Loading

Rate this post

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom