Ima li Karenjine u svakoj od nas?

Ima li Karenjine u svakoj od nas?

Vjerujem da je u svakoj od nas, u nekom periodu našeg života, bljesnula jedna Ana  koja je upoznala tog Vronskog, zbog kojeg bi sve dala i sve ostavila. Ta Ana bi poslije uvidjela da je taj muškarac pogrešan. Poslije onog omamljujućeg susreta, dolazi period otrežnjenja i razočarenja. Jer, bile smo očarane. A kako i ne bismo, jer, to je ipak Vronski. A mi smo samo Ana.

Ko je Vronski?

Vronski je muškarac koji je naočit, obrazovan, bogat, na visokoj poziciji i kreće se u creme de la creme društvu. Dopadljiv je ženama i ima uspjeha kod njih. Kad mu neka postane interesantnija, brzo se prebaci u taj kupe, a prvi zaboravi.

A ko je Ana?

Ana je žena koja je upala u bračnu kolotečinu, ali koju počinje tako doživljavati tek kada sretne Vronskog. Upoznavši njega, postaje svjesna sebe. Postaje svjesna svoje privlačnosti. Što joj Vronski više poklanja pažnju, tim više ona shvata da u njenom braku ništa nije kako treba.

Njen muž  je visoki državni činovnik, izuzetno odgovoran i svjestan svoga položaja. Zbog obaveza, malo vremena  provodi sa svojom ženom, ali je dobar čovjek kojeg  mnogi  vole i  poštuju.  Za Anu je on veoma  dosadan.

Kao i svaka žena kojoj naočit muškarac pokloni pažnju, Ana se zaljubi i napušta sve. Zaboravlja  da je taj muškarac zbog nje ostavio, skoro svoju vjerenicu, a koju je Ana jako dobro poznavala. Zaboravila je na porodicu, na muža, pa čak i na sina i otišla sa svojim ljubavnikom.

Zbog osude društva, koje je uvijek licemjerno, izbjegavala je skupove, ali njen ljubavnik je nastavio sa svojim društvenim životom.

Njihova ljubav bila je više strastvena i njih dvoje, osim toga, nisu imali ništa zajedničko. On nije razumio njenu promjenu u ponašanju, on nije razumio težinu koja se sručila na njena leđa i moralnu osudu ljudi koji su joj, do juče, bili prijatelji.

Kao i svaki takav muškarac, on se zaljubio u njenu ljepotu, načinivši od nje platno na kojem je slikao svoj ideal žene, a vremenom se taj ideal  urušavao i njegova ljubav se gasila.

Ona je postala ljubomorna i očajna, jer se bojala da će on njoj učiniti ono što je ona učinila svome mužu. Njena ljubomora još više je gušila njegova osjećanja i udaljavala ga od nje. Ona je postala potištena, povučena, izgubilaje samopoštovanje i samopouzdanje i zapala u depresiju.

Šta je sa Anama današnjice?

U svojoj sobi za terapiju vidjela sam na desetine Ana koje su napustile sve zbog nekog Vronskog i na kraju ostale same i slomljene.

Taj bračni život , Ane današnjice uljuljka, a Ane  skoro ništa i ne čine kako bi unijele malo radosti u svoju spavaću sobu. Udaljavaju se od svog muža, koji također ne čini ništa i brak im postaje težak teret koji nerado nose na svojim malim plećima.

A onda, jednoga dana, u njihov život ušeta jedan zgodan Vronski, koji umije tako lijepo da govori, koji ne skriva oduševljenje njihovom  ličnošću i koji ih sve češće počinje porediti sa čarobnicama. Iz njegovih riječi one uzimaju taj čarobni prah i malo pomalo, u svojoj glavi zaista postaju čarobnice. Pojavio se jedan takav muškarac i napravio totalni preokret u njihovom životu. Pojavio se muškarac kojemu su važne, koji  ih tretira sa poštovanjem i gleda očima punim ljubavi.

Ali, avaj…

Vrijeme prolazi, platno počinje da blijedi i njihov Vronski počinje da gubi interes za njih. I ne samo to. Naziva ih ludima i paranoičnima. Više mu nisu tako lijepe i privlačne. One osjećaju da je on u potrazi za nekim  novim platnom, osjećaju da ga gube i kao da gube tlo pod nogama. Nije im jasno kako ih može napustiti, a one su zbog njega ostavile sve: ostavile su dosadnog muža, koji i nije bio tako loš, ne pričaju sa porodicom, zaboravile su na prijatelje. Skoro su sve izgubile zbog njega, a on sada odlazi.

Zašto to Ane čine?

Naravno, sve mi težimo ka sreći, ali jesmo li se zapitale zašto prije nismo bile sretne? Šta nas čini sretnima? Hoće li nas jedan Vronski ispuniti i učiniti naš život savršenim? Jesmo li spremne stati  pred sebe i reći da smo odgovorne za svoj život? Da smo same pale i same se ubile?

Teško je prihvatiti odgovornost za vlastiti život, ali to je jedini ispravan način.

Lakše je biti  u potrazi za nekim Vronskim, jer smo inspirisane i odgojene na holivudskim romantičnim filmovima i ta potraga traje i traje.

Nikako da shavtimo da su ovo naučno – fantastični filmovi.

Ali mi žene volimo fantastiku, zar ne!?

 

Loading

4.9/5 - (11 votes)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom