Ko ima veće pravo na starenje? Žene ili muškarci?

Ko ima veće pravo na starenje? Žene ili muškarci?

Moja nena, a kada bih joj učinila neku uslugu, uvijek je govorila:

Dabogda mi ostarila.

Kao djevojčica, nisam baš razumjela značenje tih riječi, a zapravo mi je željela da poživim dugo.

Negdje je cilj svakoga od nas da dugo živi, ali savremena kultura nam nameće starost kao sraman čin, te treba da idemo pod hirurške noževe kako bismo uklonile tragove starenja. To se posebno odnosi na žene, jer žene ne treba sebi da dopuste da imaju bore i sijedu kosu.

Ko su kritičari žena?

Zapravo, radi se o kritičarkama, jer o sramnom činu starenja, opet  govore žene.

Nedavno je na stub srama stavljena slavna Sarah Jessica Parker, omiljena protagonistica serije „Seks i grad“, a sve zbog njenih godina i sijede kose. Ona kaže da se to nikada ne bi moglo desiti jednom muškarcu:

“Bilo je toliko mizoginih komentara na račun našeg izgleda koji nikad ne bi bili upućeni nekom muškarcu. Ne znam što bih uopšte rekla tim ljudima. Sijeda kosa, sijeda kosa, sijeda kosa. Ima li ona sijedu kosu? Sjedim s Andyjem Cohenom i on ima punu glavu sijede kose i nitko se ne pita zašto”.

Naprimjer  i George Clooney je potpuno sijed, ali još uvijek se smatra seksi i neodoljivim muškarcem.  I niko mu ne prigovara zbog sijedih.

Sarah dalje navodi kako joj je prilično teško da se nosi sa komentarima na društvenim mrežama, a koje joj, uglavnom, pišu žene:

“Čini se kao da gotovo ne žele da budemo OK same sa sobom, bilo da smo odabrale prirodno starenje ili ne”. Znam kako izgledam. Nemam izbora. Što da učinim u vezi s tim? Prestanem stariti? Nestanem?”

Ova glumica je slavna i uspješna, ali ipak ju pogađaju negativni komentari na račun toga što je žena  i što je sebi dozvolila sijede vlasi.

Kao da mi sami možemo utjecati na to?

Sada zamislite kako se sa ovakvim komentarima nosi neka osoba kojoj je samopoštovanje i samopouzdanje prilično narušeno, a uz to, niti je slavna niti poznata?

Prema istraživanjima, najčešće nas komentariše partner, prijatelji i porodica. Međutim, danas svako ima pravo da komentariše, ali prije nego napišete negativan komentar, pokušajte se preispitati i postavite sebi pitanja: Šta želim da postignem? Hoću li se osjećati bolje, ako svoje unutrašnje nezadovoljstvo istresem na prvu osobu koja se pojavi? Da li bih to rekla toj ženi da je ona zaista pored mene?

Gigi Hadig je ovako odgovorila na negativne komentare:

“Ne, ja nemam isti oblik tijela kao ostali modeli u industriji. Da, imam grudi, imam mišiće, imam guzicu, imam bedra i ne tražim zbog toga bilo kakav poseban tretman. Vaši negativni komentari neće me natjerati na to da se promijenim, da odbijam dizajnere koji od mene traže da nosim njihove revije, a pogotovo ne mijenjaju mišljenja dizajnera o meni. Da nemam tijelo kakvo imam, ne bih imala ni karijeru koju imam. Volim to što mogu biti seksi. I ponosna sam na to”.

Da je ljudima jako teško ugoditi i da će uvijek naći način da vas u negativnom kontekstu komentarišu, nedavno je rekla i slavna pjevačica Adele, za časopis „Vogue“, koja je skinula 45 kilograma, te je govorila o tome koliko je bila povrijeđena brutalnim komantarima žena na njenu transformaciju:

Moje tijelo bilo je objektivizirano čitavu moju karijeru. To nije samo sada. Razumijem zašto je to nekima bio šok. Razumijem zašto su neke žene naročito bile povrijeđene. Vizualno sam predstavljala mnoge žene. Ali i dalje sam ista osoba, a počela sam da vježbam zbog svoje anksioznosti i vidjela kako se osjećam puno bolje.

Zašto je žena ženi vuk?

Adele je djelimično odgovorila na ovo pitanje, jer je rekla kako je, s viškom kilograma, predstavljala većinu žena, a i dalje je bila uspješna. Međutim, odlučila je promijeniti svoju tjelesnu težinu, prvenstveno zbog zdravlja, na šta je dobila veliki broj negativnih i uvredljivih komentara.

Jer, teško je odlučiti i skinuti višak kilograma. Za to treba odgovornost, a ljudi će učiniti sve kako bi izbjegli odgovornost. Upravo, iz ovog razloga smo jako nesretni i nezadovoljni, jer odgovornost prebacujemo na nekoga drugoga.

Pogotovo žene koje  društvo, u današnje vrijeme, posmatra kroz mikroskop. Ne smiju dozvoliti sebi višak kilograma, ne smiju imati bore,niti sijedu kosu. Ne smiju sebi dozvoliti starenje, jer nam savremena kultura neprestano nameće da samo mladost i ljepota imaju šansu za uspjeh.

Pa, ujedinimmo se i pokažimo da to nije tako i da ne pristajemo biti pod mikroskopom.

Ko ima veće pravo na starenje? Žene ili muškarci?

Psihoterapija Tuzla Psihoterapija Tuzla

Loading

5/5 - (3 votes)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom