Kako znati jeste li u vezi sa poremećajem ličnosti?

Kako znati jeste li u vezi sa poremećajem ličnosti?

„Mislim da sam u vezi s poremećajem ličnosti, ali nisam posve sigurna. Molim Vas da nam objasnite kako ih možemo prepoznati?“

Poremećaji ličnosti su svuda oko nas, ali kad ste u vezi s jednim takvim, ili u braku, to može biti opasno.
Prepoznat ćete ih po svemu previše.
U početku su previše savršeni, a mi, žene, lako nasjedamo na njihovu izuzetnu glumu i manipulaciju.
Jedna moja klijentica, na dan svog vjenčanja, s jednim takvim, iz auta je na bilbordu pročitala: “Očekuj neočekivano”.
Kaže da nije mogla ni sanjati šta ju je sve snašlo.

A kako ih, uistinu, prepoznati?


Zapravo, vrlo jednostavno. Ali, treba imati petlju za takvo što. Jer, glava vam je u oblacima, mislite da ste napokon pronašli pravog muškarca za sebe i jedva čekate da ga opet vidite. Naprosto, ne biste se odvajali od njega. A on je tako divan. Skida vam zvijezde s neba i ponaša se kao da ste engleska kraljica. Ko takvog muškarca ne bi poželio i htio neprestano biti s njim?

Baš tada, kada Vam se čini da ne možete disati bez njega, stisnite petlju i učinite nešto pogrešno. Stanite mu na žulj. Najjednostavniji primjer jeste da isključite telefon i ne odete na dogovoreni sastanak. Sutradan, ili nakon nekoliko sati, uključite telefon i napišite mu poruku s objašnjenjem da ste potpuno zaboravili na dogovor, a da niste vidjeli da Vam se baterija ispraznila. I čekajte reakciju. Jer, to Vam može spasiti život. Ako je s njim sve ok. prihvatit će to kao obrazloženje i neće praviti problem.

Ali, ako Vam počne prigovarati i nametati osjećaj krivnje, bježite glavom bez obzira. Ako Vam, na primjer, maznim glasom kaže kako ste bezosjećajni i kako Vas je čekao kao kuče sam i pokisao i kako ste makar mogli pogledati na telefon i sl., znači da Vam nameće osjećaj krivnje. Vi ste krivi! Kod poremećaja ličnosti uvijek su drugi krivi, a u partnerskim odnosima, kriva je druga stana. UVIJEK! (Zapamtite, veliki su glumci i izuetno teško ih je prepoznati. Prepoznaju se samo kada povrijedite njihovu narcističku strukturu. Ko ste Vi da zaboravite na sastanak s njim?)

Ipak, to je tek početak. Ako se sažalite i pomislite kako je jadan i kako mu je stalo do Vas, sami sebi kopate grob. Tako Vas zapravo obmanjuje i nenametljivo utjeruje u svoju zamku. A jednom, kada budete uhvaćeni, a hoćete, onda, jao Vama. Izuzetno teško je otići iz takvog odnosa. Obezvrijedit će Vas i Vaše samopouzdanje potpuno obrisati. Postat ćete samo sjenka od nekadašnje vedre i vesele žene. Negirat će Vašu ličnost, poništiti Vam identitet, isisati sve životne sokove iz Vas i naslađivati se Vašom patnjom.

Zašto je teško otići iz ovakve veze?

Upravo iz razloga, jer više ne vjerujete sebi. On Vam govori da budete zahvalni što je on s Vama, jer drugi muškarac Vas ne bi ni pogledao. Vi počinjete da vjerujete u sve što on priča i počinjete da se samosažalijevate. Nekada ste bila izuzetno sretna osoba, a sada najnesretnija žena na svijetu. Sada ste depresivni i pijete xanax ili bromazepam, a on Vam kaže da ste ludi i kako samo on može biti s luđakinjom. S druge strane,  jednako ponavlja da treba da budete zahvalni jer ste s njim i jer Vas niko drugi ne bi htio.

U početku to radi nenametljivo i počinje sa blagim peckanjima, posebno pred društvom. Vi znate da  tu nešto nije u redu, ali mislite da se šali. Ali, niko ko Vas poštuje, neće obezvređivati Vašu ličnost. Čak ni najmanjom sitnicom.

Zapravo, najvažniji je prvi utisak kad vidite tu osobu. Ono što pomislite u trenutku kad ga prvi put vidite, ZAPAMTITE: to je Vaš unutrašnji odgovor na njega. Taj prvi utisak je nepogrešiv i nemojte se zavaravati. Nemojte govoriti kako će se promijeniti, odnosno, kako ste vi posebna žena koja će ga promijeniti. Bacite svoj narcizam pod noge i slušajte glas savjesti. Nažalost, njemu ne možete biti posebna, iako će Vas uvjeravati u početku u Vašu posebnost. Jer, njemu ni jedna žena nije posebna. On je emocionalno površna osoba i nije sposoban za dublje emocionaalno vezivanje. Ali, odličan je glumac i odlično zna odglumiti emocionalne reakcije.

Kada primijetite da Vam nameće osjećaj krivnje i drži moralne pridike, idite i ne osvrćite se. Zauvijek.

Kako znati jeste li u vezi sa poremećajem ličnosti?

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom