Magija psihoterapije

Na psihotetapiju se znaju javiti klijenti koji smatraju da je psihoterapeut čarobnjak i koji će, samo jednim zamahom čarobnim štapićem, riješiti sve njegove probleme.
Međutim, bez angažmana osobe koja se javi na psihoterapiju, nema pravog napretka.
Neki, samo da bi uspostavili mir u kući, kažu :
“Pa evo, činim sve da bude bolje. Odem čak i na psihoterapiju.”.
Neki traže razne metode koje će riješiti njihove probleme, opet da oni ne učine ništa.
Psihoterapija je dvosmjerni odnos i podrazumijeva partnerstvo.
Podrazumijeva angažman, kako terapeuta, tako i klijenta.

Poštovana,

Već izvesno vrijeme čitam na temu biblioterapije kao jednom od “alata” koji mogu nečiji život učiniti lakšim/podnošljivijim.

Ta pretraga me je dovela do Vas i nisam siguran kojim trikom sam se tu i zadržao.
Imam 42 godine i riješen sam da sebi dozvolim ovakvu vrstu tretmana. Nemam istoriju psihosomatskih oboljenja (ili se bar nisam kontrolisao), svakodnevne aktivnosti obavljam samostalno sa dovoljno pristojnih i moralnih orjentira.

Da, rekao bih da je sa mnom sve u redu. Ponovio bih da je sve u redu sa mnom, ali ne mogu da se otrgnem utisku da mi konstantno nešto nedostaje. Dok sam “gledao u taj crni bunar” primijetio sam da ima dosta stvari koje neprimijetno i svakodnevno kradu mir i radost.

Gruba lista bi izgledala ovako:
1. Overthinking
2. Hypersensitivity
3. Narušeno samopouzdanje
4. Gubitak fokusa, koncetracije
5. Utisak konstantnog blagog nemira i nelagode
6. Anksioznost
7. Nervoza

Molim Vas, ukoliko prepoznajete da navedeno ipak može biti fokus biblioterapije, sa vidnim rezultatima, javite mi raspoložive termine sa cijenama i Vašim iskustvenim
procjenama.
Jako bih cijenio priliku jer sam prilično udaljen od Tuzle i ukoliko radite vikendom, da termini budu zakazani subotom u vremenu kada vama odgovara.
Unaprijed zahvalan,
XY

Poštovani XY,

Budući da Vas je trik zadržao na mojoj stranici, tako vjerujem i da tražite trik, odnosno magiju, kojom biste riješili svoje probleme.
Također, vjerujem da ste vidjeli da se ja, u biblioterapiji, često koristim bajkama, a bajke su pune magije, tako opet vjerujem da i od mene očekujete magiju.
Psihoterapija je generalno puna magije, ali ta magija se krije u svakom od nas i potreban je trud i rad na sebi, kako bismo dokučili tu magiju.
Psihoterapija (biblioterapija) nam pomaže da otkrijemo tu magiju.
Međutim, bez Vašeg angažmana , volje i želje za promjenom, ne možemo upotrijebiti niti jednu magiju koja bi Vam pomogla.
Odnosno, bez Vašeg angažmana, ne postoji pravac u psihoerapiji koji bi Vam mogao riješiti problem.
Što se tiče moje stručnosti, o kojoj također pitate, psihoterapijom se bavim 24 godine, a biblioterapiju sam radila 15 godina i to na Klinici za psihijatriju.
Dakle, bavim se kliničkom biblioterapijom.

Vikendom, nažalost ne radim, a ukoliko još uvijek smatrate da Vam biblioterapija može riješiti problem,( a uz Vaš angažman sam sasvim sigurna da može) javite se kako bismo zakazali termin.
Jedna seansa traje 50 minuta i košta 70 KM.
Srdačan podrav,
Dr. sc. Vahida Djedović,
psihoterapeutkinja

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom