Nakon dolaska kćeri brak nam je u raspadu

Nakon dolaska kćeri brak nam je u raspadu

Dolazak djeteta trebao bi najbolje zbližiti partnere, sada već novopečene roditelje. Oni ulažu dodatne napore kako bi svojoj prinovi obezbijedili što udobniji život, a to daje dublji smisao njihovom odnosu.

Međutim, rođenje djeteta donosi konflikte i nesuglasice, kojima su najčešći uzroci naša očekivanja:

Prije tri mjeseca dobili smo kćer. Bili smo u vezi dvije godine, ona ima 26, ja 29 godina. Oboje smo završili fakultete, zaposlili se i vjenčali. Ništa nam nije stajalo nap utu da ne osnujemo porodicu. Međutim, otkako je došlo dijete, nas dvojesmo kao pas I mačka. Ja radim odgovoran posao, a ona doji i brine se o bebi. Ja bih se brinuo, ali priroda mi ne daje mogućnost da dojim dijete. Kadadođem kući, ona je ljuta, nezadovoljna, plačljiva. Prigovara da mi više nije važna I često je zajedljiva. Naprosto, takvim ponaanjemm me tjera od sebe. Istini za volju, i izgled je potpuno zapostavila, pa mme vise ni sekaualno ne privlači, iako nismo imali seks od šestog mjeseca trudnoće. Ona se bojala da ne prokrvari. Prijeti mi razvodom I govori da neću viđati svoju kćer, ai ja bih se razveo, ali to maleno biće mi je potpuno priraslo srcu , tako da ne želim biti nje. Ne znam šta mi je činiti.

Prije svega, treba da znate da je roditeljstvo stresno i teško. Pogotovo mladim mamama. Vaša žena, budući da većinu vremena provodi sa vašim djetetom, nema vlastitog života. Njen život je podređen vašoj kćeri. Ukoliko joj je još I muž nezadovoljan, onda je žena nesretna.

Za početak,

pokušajte da joj pokažete koliko cijenite njen trud i dajte joj do znanja da ju volite. Vi imate socijalni život,ali Vaša žena nema. Jedina osoba na koju bi ona mogla da se osloni ste Vi. Međutim, pitanje glasi: može li se Vaša žena osoniti na Vas? Možete li joj reći nekoliko lijepih riječi kada dođete s posla? Možete li izdvojiti vrijeme samo za vas dvoje? Možete li naći tetu za čuvanje djece I izvesti svoju ženu na večeru? To bi za nju bio izlazak i to bi je inspirisalo da se dotjera. Tada biste joj mogli reći kako volite kad je ona tako lijepa. Recite da je želite I da biste voljelida imate seks. Vasa čena nije aseksualno biće, ali, kao što muškarci vole da budu zavedeni, tako i žene vole da su voljene i poželjne.

Kada se povežete na takav način,

poslije možete otvoreno I prijateljski razgovarati o tome šta Vam smeta. Ali isto tako I njoj reći da bude otvorena i da kaže sve što joj smeta kod Vas. Zatim se dogovarate oko toga, kako da te razmirice premostite.

Vi treba dashvatite da je njoj boravak u kući i briga za dijete i kućanske poslove, prevelika obaveza, a i ona treba znati da je Vaš posao zahtjevan.

Većina muškaraca, pa možda i Vi, tražite utjehu i podršku u svojoj ženi, a ona toga, možda i nije svjesna. Kada dijete dođe, ta podrška je usmjerena prema djetetu, pa možete biti i zbog toga nezadovoljni. Zatim, ranije je bila opuštena atmosfera, mogli ste ići u krevet kasno, piti vino dugo u noć i slušati glasnu muziku. Sada Vam to valja precrtati. Bar na jedno duže vrijeme. Ko god da se žrtvuje od vas dvoje, neće se osjećati sretno, stoga je neophodno naći mjeru u svemu.

Pomozite svojoj ženi da napravi realni dnevni rspored. S vremena na vrijeme, angažujte kućnu pomoćnicu i tetu za čuvanje, kako biste se vas dvoje mogli posvetiti jedno drugome. Tako ćete biti zadovoljniji i sretniji.

Važna pitanja koja su u vezi sa djetetom, uvijek rješavajte zajedno, jer je to osnova za stvaranje bliske i čvrste veze, prvenstveno između vas dvoje, pa i između roditelja i djeteteta. Ako ne razgovateo situacijama koje vam smetaju, produbljujete jaz, problem gurate pod tepih i emotivno se udaljavate. Osjetiti ćete prazninu koju ćete pokušati dopuniti novim i težim poslovima ili ljubavnicom. A to je put bez pvratka i zagarantovan vodič za razvod braka.

Nakon dolaska kćeri brak nam je u raspadu

Loading

5/5 - (2 votes)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom