Ne diže mi se! U čemu je moj problem?

Ne diže mi se! U čemu je moj problem?

Harvardsko istraživanje koje traje nekoliko decnija, kaže da su za sreću neophodna četiri faktora, a jedan od njih je i dobar seksualni život.

Ipak, mnogi moji klijenti, ali i čitaoci imaju problema na ovom važnom životnom polju.

Jedan moj čitalac piše:

Imam 28 godina i veoma sam privlačan i uspješan muškarac. Imam djevojku već nekoliko godina, ali prije izvjesnog vremena počinjem da imam problema sa erekcijom. Ponekad ga i uspijem dići, ali prilikom stavljannja kondoma, uvijek mi spadne i seks je zavržen. Moja djevojka je prilično stidna i kaže da će sve biti u redu kada se vjenčamo.

Vjenčnje smo zakazali na ljeto.

Tražio sam pomoć kod svog doktora, a on mi je savjetovao da provjerim nivo testosterona. Analiza nije pokazala ništa, odnosno imam ga u granicama normalnih vrijednosti. Onda mi je savjetovao da potražim pomoć kod seksualnog terapeuta. Stoga sam se obratio Vama. Šta mi savjetujete?“

Prema nekim istraživanjima,

1 od 10 muškaraca će doživjei erektilnu disfunkciju u nekom trenutku svog života, a izgledi se povećavaju kako muškarci stare.

Erektilna disfunkcija je  nesposobnost postizanja i/ili održavanja erekcije koja je dovoljna za postizanje seksualnog zadovoljstva.

Međutim, cilj uspješnog seksualnog funkcionisanja nije samo u postizanju čvrste erekcije. Seks je puno više od toga. Takav odnos uključuje i osjećaje ljubavi, užitka, iščekivanja, zadovoljstva, ali i ljubomore, straha, anksioznosti…

Budući da je Vaš nivo testosterona normalan, nešto očito nije, kada je u pitanju Vaš seksualni život.

Kažete da Vam padne kada stavljate kondom. Uskoro pripremate i vjenčanje. Da li ste razgovarali o djeci? Kakvi su Vaši stavovi o tome, a kavi Vaše partnerice?

Još kažete da je Vaša partnerica stidljiva, a dugo ste zajedno? Da li otvoreno razgovarate o Vašem seksualnom životu ili se ona stidi razgovoarati o tome?

Čin stavljanja kondoma

može biti uzbudljiv i može biti dio seksunog užitka, ako ga prepustite njoj. Ali, ako je ona stidna, onda samo Vama ostaje da ga navučete, a to i nije baš tako uzbudljivo.

Kada se jednom dogodi gubitak erekcije prilikom stavljanja kondoma, to može ostati „traumatično“ iskustvo, te ćete, prilikom svakog ponovnog seksualnog odnosa biti anksiozni i boriti se s mislima: :

Hoću li opet izgubiti erekciju? Hoću li moći nastaviti? Šta da radim, ako mi ponovo padne? Više nisam seksualno sposoban.

Uz ovakve misli, veći je rizik, ali i šansa da će se erektilna disfunkcija ponovno desiti.

Osim toga, ženite se.

Dakle, odlučili ste uzeti jednu ženu kojoj ćete se posvetiti cio svoj život, a s njom ne možete govoriti čak ni o svjim seksualnim fantazijama,kojih imate sigurno.

Da li je Vaša disfunkcija strah od budućnosti i jednoličnog seksualnog života s takvom ženom? Važno je da znate i kada ste izgubili erekciju. Da li je to povezano s nečim? Naprimjer, s Vašim odabirom datuma za vjenčanje?

Pitanja je mnogo, a uspjeha možete imati ako otvoreno, prije svega, razgovarate sami sa sobom, a potom i s Vašom partnericom, bez obzira na njen stid. Jer, seks je važan dio života.

Psihoterapija je odličan način da riješite problem, ali uspjeh će biti mnogo veći ako u terapijski proces uključite i svoju stidnu partnericu.

Pored toga, treba da obratite pažnju na svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Jer, većini muškaraca veliki dio ega vezan je za spolni organ, pa im takav neuspjeh može potkopati  samopoštovanje i samopouzdanje.

Dakle, kao što sam već rekla, psihoterapija je najbolje rješenje.

Ne diže mi se! U čemu je moj problem?

Loading

Rate this post

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom