Sado-mazo razgovori: Bičuj me!

Sado-mazo seks,

po mišljenju brojnih stručnjaka, koji se bave seksualnom terapijom, može stimulirati tijelo puno više, nego što je to slučaj kod uobičajenog seksa.

Iako je sado-mazo kod nas još uvjek, takoreći,  neprihvatljiv i smatra se tabuom, o njemu se sve češće govori i piše. Seksi šopovi rade  bolje nego ikada ranije, a parovi sve češće, u svojim spavaćim sobama  eksperimentišu raznim pomagalima: bičevima, lisicama, povezima za oči, konopcima…

Kada je ovakav odnos siguran i sporazuman, partneri mogu imat puno fizičkih i mentalnih zdravstvenih prednosti.

Šibanje, vezivanje i lupkanje po guzi, po mišljenju stručnjaka, povećava protok krvi u mozak. O svemu ovome i mnogo opširnije, informisao se i jedan moj čitalac, ali, prilikom praktikovanja nekim stimulativnim sredstvima, ostaje bez erekcije:

U vezi sam već nekoliko godina, ali nedavno sam otkrio da moja vjerenica voli kad je bičujem. Kaže da je to strašno uzbuđuje. Kupila je razna pomagala i igrali smo igre uloga. Ona uvijek pravi scenarije i nedavno je htjela biti zatvorenca, a ja sam bio čuvar zatvora. Budući da je bila neposlušna, morao sam da joj stavim lisice i  da je bičujem po goloj guzi.

 

Uvijek pristajem na seksualna eksperimentisanja i do sada nam je dobro išlo. Međutim, otkako traži da bude zatvorenica ili neposlušna studentkinja, te želi da je bičujem,  u pola igre ostanem bez erekcije. Ona strastveno viče da je šibam i bičujem , ali naprosto, ja ne mogu imati seks s nekim koga bijem. Ipak, njoj je to veoma važno i htio bih joj ugoditi. Kako da održim erekciju, a da joj ispunim želju i da ju bičujem?

Isina je da ovakav tip seksa  nije za svakoga, jer, nekome odgovara, a nekome ne. Međutim, ako nije za Vas, a Vaša partnerica očajnički želi da je neko bije, onda će ona to i ostvariti. Možda ne s Vama.

Ipak, postoje pomagala i za erekciju i ta pomagala su, uglavnom, u vidu tabletica. U seksi šopovima ih dobijete besplatno, ali i sami biste trebali posjetiti jedan takav šop i vidjeti šta Vam se sviđa. Čini mi se da Vi samo ispunjavate njene seksualne fantazije, a o svojim ne govorite. Ne možete reći da ih nemate, zar ne!?

Koliko otvoreno možete razgovarati sa svojom partnericom?

Partneri koji praktikuju ovakav vid seksa imaju izuzetno dobru komunikacijsku povezanost, jer sado-mazo seks zahtijeva duboke i važne rasprave koje se tiču njihovih seksualnih želja. Takav seks, prije svega, treba biti bezbijedan, a to podrazumijeva potpunu otvorenost i povjerenje.

Kod sado-mazo odnosa jedan partner je uvijek dominantan, a drugi je podređen. Budući da Vaša djevojka insistira da bude podređena, Vama jedino preostaje da budete dominantni.

Razmislite  o tome koja uvjerenja nosite iz djetinjstva, a koja imaju veze s dominacijom. Imate li problema s povjerenjem, osjećajem stida koji ima vezu s nekim Vašim unutrašnjim nedostatkom: Možda misite da ste nekompetentni i da Vam treba pomoć ili imate strah da će se nešto desiti, a da Vi nećete biti u stanju da to spriječite? Možda imate problem sa samokontrolom, a možda Vi volite da budete podređeni, te da ona bičuje Vas?

Razgovarajte također i o tome, šta za nju to znači, jer otvoren razgovor nam može razjasniti puno toga.

Malopprije sam navela da ovakav vid seksualnih aktivnosti, nije za svakoga, ali Vi tražite pomoć. Možda je najbolje da odete na nekoliko psihoterapijskih tretmana. Naprosto da razjasnite samome sebi da ili nosite neka uvjerenja koja Vas koče na nesvjesnom nivou ili jednstavno niste za sado-mazo odnos.

A za sve one koji razmišljaju o ovakvom seksu i žele isprobati čari sado-mazo odnosa, istraživanja pokazuju da parovi koji ga praktikuju imaju više samopouzdanja. Jači su i zdraviji. Manje su neurotični, otvoreniji su za nova iskustva i imaju bolju otpornost na stresne situacije. Jedna studija iz 2009 godine pokazuje da su i dominantne i pokorne osobe imale niži nivo kortizola nakon što su se upustile u ovakav odnos.

Kortizol je hormone stresa i on reguliše mnoge promjene u tijelu, uključujući i nivo šećera. Stručnjaci  to objašnjavaju time što parovi mogu osjetiti jedinstveno povjerenje jedan u drugoga i još kažu kako parovi tokom ovakvog odnosa ulaze u stanje potpune budnosti, (ropstvo/disciplina, pokoravanje/dominacija).

Možda sado-mazo seks jeste perverzan ali ako ga ne isprobate u svojoj spavaćoj sobi, ne možete znati  sve njegove čari. Ili sve njegove grozote.

Loading

5/5 - (2 votes)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom