Je li samoostvarenje njveći uspjeh svakoga od nas?

Je li samoostvarenje njveći uspjeh svakoga od nas?

Samoostvarenje je pojam koji se definiše kao ostvarenje svih svojih potencijala i ono je na Maslowljevoj ljestvici  prva karika, ako polazimo s vrha pirmide. Ono se realizuje  nakon što su ostvarene, prije svega, osnovne životne potrebe, a to su hrana, voda, kuća, spavanje. Na drugoj ljestvici je potreba za sigurnošću i, pouuzdanost, na trećoj je ljubav, pripadanje, porodica, a četvrta predstavlja potrebu za samopoštovanjem, samopouzdanjem, nezavisnošću i slobodom.

Ženske razgovore vodim već nešto više od dvije godine, a sve teme koje obrađujemo su u vezi sa samopoštovanjem i samopouzdanjem.

Žene su zaista napravile odlične pomake, kako u ličnom, tako i u profesionalnom smislu, ali ni jedna od njih nije imala realizovanu pvu piramidu ljudskih potreba, a to je potreba za samoostvarenjem.

Maksimalno postignuće samoostvarenja je sreća, a postižemo je kad ostvarujemo najviše svojih sposobnosti i talenata, te kad radimo ono što želimo.

Samoostvarenje nas ispunjava i uspostavlja emocionalnu ravnotežu, koja opet, donosi mir kojemu svi težimo.

Stoga sam na aprilskim “Ženskim razgovorima” koje smo održali u srijedu, govorile  o ličnom uspjehu, odnosno svaka žena je imala zadatak da definiše vlastiti uspjeh i da nacrta taj svoj uspjeh.

Naravno, svaka je uspjeh prikazala na svoj način. Nekima je to dobra i stabilna porodoca, nekima poslovno ostvarenje a nekima ljubav i prijatelji.

Ono što je bilo zanimljivo jeste da su žene, po prvi put tražile da i ja sama učestvujem u ovom razgovoru, što znači da me više ne gledaju kao voditeljicu, nego kao jednu od njih. Sretna sam zbog toga.

Nacrtala sam zelene planine, veliko sunce i nebo. Htjele su da objasnim, a ovo je moja priča o uspjehu:

Rodila am se u jednom selu, koje se diglo na 450 metara nadmorske visine i imala sam izuzetno sretno djetinjstvo. Moji roditelji nisu imali mnogo škole, ali su me voljeli i uvažavali me od kako znam za sebe.

Voljela sam da hodam bosa i da imam kontakt sa zemljom, a kuda god bih pogledala bila su samo prekrasna zelena brda, sunce i nebo. Totalno bajkoviti prizori

Biti ono što uistinu jesi, biti slobodan, biti nezavisan, raditi što želiš i buditi se bez alarma, to je za mene uspjeh, jer sve to kada imam, imam i taj unutrašnji mir, a tada sam najsretnija. Kada rahat legnem i rahat ustanem, rekla sam da je to uspjeh za mene.

Samoostvarenje se javlja kao rezultat apsolutnog poznavanja sebe, kao ostvarenje svojih potencijala  i življenje u skladu sa vlastitim vrijednostima.

Budući da smo imale dosta priče, radionica je brzo prošla, a bila je veoma dinamična, izuzetno zabavna, ali i izuzetno korisna.

Poslije smo imale iftarsku večeru, ali ostala su nam još neka osnovna pravila uspjeha, pa ćemo i u majskim Razgovorima nastaviti govoriti o tome šta je uspjeh za nas.

A koja je vaša definicija uspjeha?

Je li samoostvarenje njveći uspjeh svakoga od nas?

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom