Papak uzeo ženino prezime

Papak uzeo ženino prezime

Baš sam voljela da govorim kako je moj otac uzeo majčino prezime. Voljela sam vidjeti izraze lica onih koji bi me pitali:

Šta ti dođe Agan Djedović?

Moj dajdža je bio velika faca u to doba, a kada bih rekla da mi je on dajdža, rekli bi:

Misliš, amidža?

Ne, dajdža., nisam odustajala.

Ali, kako dajdža, jer dajdža je brat od mame, a i ti s i Djedović?

Pa, to je vrlo jednostavno. Baba je uzeo mamino prezime.

Taj smijeh i te izraze lica, nikada neću zaboraviti.

Zapravo, prava istina je da su i moj otaci moja majka imali isto prezime, ali, još dok sam bila mala, otac se često čalio da je uzeo ženino prezime. Upravo zbog reakcije drugih.

Opet, zašto je tako skandalozno uzeti ženino prezime?

Nedavno je čitav svijet pričao o najvećem vjenčanju godine, a ženio se sin slavnog fudbalera Davida Beckhama, Brooklyn Beckam.

Njih dvoje su potpisali predbračni ugovor, ali ne kako bi se zaštitilo bogatstvo slavnog fudbalera, nego kako bi se zaštitilo porodično bogatstvo izabranice njegovog sina, koje je, kako mediji navoode, 4 puta veće od Beckhamovih.

Brooklyn je odlučio da uzme prezime svoje supruge i da ga koristi kao svoje  srednje ime, prosto iz romantičnog razloga. Rekao je kako on jako poštuje svoju suprugu, te  da svoju ljubav želi iskazatii na ovaj način.

Zamislite samo komentare, naših balkanaca:

“Papak”, “papučar”, “manji od makovog zrna”, samo su neki od million uvredljivih komentara, dok su žene, uglavnomm, bile oduševljene njegovom odlukom.

Nedavno sam radila psihoteraiju sa klijenticom koja je našeg porijekla, ali je rođena i živi u Njemačkoj. Muž joj je, također, rođeni Nijemac, ali njegovo porijeklo je iz Iraka. Svojoj djeci su dali neutralna imena, ali prezivali su se Habib.

Iako sam rođena Njemica i njemački  govorim bolje od polovine Nijemaca, ipak prilikom predstavljanja imam drugačiji tretman. Osjećam se kao građanka drugog reda. Da moja djeca, koja su isto rođeni Nijemmci, ne bi bila drugačije tretirana, zamolila sam muža da svi porodično promijenimo prezime.

U početku je negirao i rekao da ne zna kako će njegov otac reagovati kada čuje da mu je sin promijenio prezime, a ja sam odbrusila:

Ma nemoj! Šta misliš kako je moj otac reagovao kada sam ja uzela tvoje prezime!?

Većina žena kaže da se u početku promjene prezimena ne osjećaju kao da su to one i kao da gube dio svog identiteta, pa se danas sve više žena odlučuje da na svoje prezime doda prezime od muža.

Moj stav je da bi svako trebao zadržati svoje prezime, a što se tiče djece i to bih jednostavno riješila. Muška djeca neka se prezivaju po očevoj strani, a ženska po majčinoj.

Ili da se baca novčić prilikom udaje/ženidbe. Pismo neka znači da se bira ženino prezime, a glava – prezime od muža.

Ipak, ne znamo šta nosi budućnost, jer danas je sve veći broj osviještenih muškaraca, kojima prezime nije bitnije od ljuavi.

Kao mom ocu, naprimjer.

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom