Veze iz prošlosti i društvene mreže

Veze iz prošlosti i društvene mreže

 

Vječito pitanje i dilema i nekad izvor nesuglasica – da li je bolje znati ili ne o vezama partnera prije braka?

Kada je moj slučaj u pitanju, onda govorim o svojoj supruzi sa kojom sam 3 god u braku i znam za nekoliko njenih prethodnih veza. Da budem precizan : ona je rekla da ih je imala ukupno 4 prije mene.

Znate ono da žene obično umanje i da taj broj po nekoj “ljubavnoj matematici” treba pomnožiti sa 2.
Nakon nekog vremena zabavljanja, ja sam na njenoj fb stranici našao par slika na kojima je tagovan bivši.

Zamolio sam je da ih ukloni jer je meni smetalo. Uradila je to i rekla da je mislila da je uklonila sve i da nije znala da su ostale neke slike.

Za tog bivšeg nije mnogo govorila, osim da je kod njega išla u London gdje je živio, kao i da ga je upoznala na moru.
Nakon nekoliko godina (u međuvremenu smo u braku) ja sam u moru njenih slika na fb našao na par koje nisu bile izbrisane, a ispod kojih su bili njeni komentari i komentari bivšeg (prave ljubavne poruke).

Kako nisam regularan korisnik društvenih mreza, to je i razlog zašto ih ranije nisam vidio.

Pitao sam je zašto ih i dalje javno čuva, ako joj već nešto znače neka ih čuva negdje drugo, a ne na javnoj stranici. Rekla je da nije znala da ti komentari i dalje postoje i odmah ih izbrisala.

Razgovor se potegao i počelo me je interesovati više o njemu. Rekla mi je da je on nebitan i da ga je zaboravila. Opisala ga je kao mafijaša kojeg je ostavila kada je saznala ko je. Ali, tu nastaje problem u mojoj glavi: šta je radila sa takvom osobom?

Sumnjam da joj je trebalo tako puno vremena da sazna ko je, ako je tačno njeno objašnjenje. Po mojoj pretpostavci (ona mi to nije rekla) bili su u vezi godinu dana, možda i više. S obzirom da je radila u firmi kojoj je London sjedište, često je išla kod njega.
Ova vrsta veza na daljinu, koja se održava periodičnim viđanjima, po mom shvatanju postoji uglavnom, samo zbog seksa.

Slike koje sam nakon nekoliko godina braka našao na fb strani i škrta obrazloženja, razna scenarija i misli mi naviru u glavu.

Jedno od tih pitanja  je i kakav je seks sa njim imala, koja su njena očekivanja bila itd. O tome nismo razgovarali, a očigledno da bi trebalo.

Da li da potežem ta pitanja, ili da pustim?

Strašna je činjenica koja kaže da je Vaša žena imala život i prije Vas. Mislim da to nije fer od nje, jer je trebala da zna da ćete se jednom pojaviti Vi i trebala je doći u Vaše okrilje bez prošlosti.

Prošlost treba ostaviti tamo gdje i pripada. Važna je sadašnjost, a u sadašnjem trenutku Vi ste njen muž. Dakle, Vas je izabrala.

Vi možete sve to iskulirati, reći sebi da imate svjetsku ženu koja se odlučla za Vas, ali, pitanje je zašto Vas toliko zanima baš taj muškarac? Koliko sam razumjela, ona nema nikakvog kontakta s njim, a to što neke njegove fotografije nije uklonila sa javne stranice, govori samo o tome koliko joj je to nebitno, što Vam je i rekla.

Dakle, sljedeće pitanje je  šta se desilo sa Vašim samopoštovanjem i samopouzdanjem?

Ako poštujemo sebe i ako smo sigurni u sebe, onda poštujemo i osobu koja nam je bitna i onda treba da smo iskreni prema njoj.

S druge strane, Vi niste sasvim otvoreni, jer neki unutrašnji glas Vam kaže da je to pogrešno i da možete samo pasti u njenim očima, ako potežete priču koja potiče iz davnina.

Ako ste sigurni u sebe, ako sebe vrednujete na pravi način i ako vjerujete supruzi, onda ne bi trebalo da postoje dileme.

Ako ne vjerujete supruzi, ako sumnjate, onda postoje razlozi za to i nemate puno izbora. Otvoreno razgovarajte i kažite kako se osjećate. Za  dobar brak, iskrenost je jedna od najvažnijih komponenti.

Krenite od sebe.

Prvo Vi budite iskreni i iskreno pristupite tome što Vas muči.

Ako i nakon toga budete osjećali sumnju, onda zavirite malo u sebe. Porazgovarajte sa sobom. Zašto sumnjate? Kako se osjećate zbog toga? Šta bi se desilo u najgorem scenariju? Šta je sa vašim bivšim vezama? Jeste li bili ostavljeni zbog drugog, ili možda niste imali dublje emocionalne povezanosti? I još neka pitanja koja su važna za Vas.

Kada iskreno porazgovarate sami sa sobom, onda će stvari početi da se kristalizuju.

Moje mišljenje je da treba više da se posvetite sebi. Čini mi se da, kontrolišući njen profil, uvijek nađete nešto što dodatno utječe na Vas, a to, također utječe i na Vaše samopoštovanje i samopouzdanje.

Od prošlosti niko nema koristi. Važna je sadašnjost.

Veze iz prošlosti i društvene mreže

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom