Kada je vrijeme za prvi seks s novim muškarcem?

Kada je vrijeme za prvi seks s novim muškarcem?

Kada smo u novoj vezi, često razmišljamo kako da se postavimo, pogotovo kada je u pitanju naš integritet, naše vrijednosti, te naša interesovanja. Muškarci i žene drugačije razmišljaju, posebno su skloni drugačijem mišljenju kada treba da stupe u seksualni odnos.

Nedavno sam na razgovaraj.ba dobila sljedeće pitanje:

Poštovana doktorice, u dilemi sam i ne znam kome da se obratim. Nadam se da ćete mi pomoći. Naime, u skroz sam novoj vezi i jako mi se dopada taj muškarac. Izuzetno mi je privlačan i velika je hemija između nas dvoje.

Međutim, izašli smo svega dva puta i on već insistira ne seksu, ali ja nisam sigurna. O, da, jako me privlači i otišla bih još juče s njim u krevet, ali iz mojih prijašnjih veza, znam da to nije pametno.

Bojim se da ću ga izgubiti, jer možda je nestrpljiv, a čitala sam da tek poslije petog izlaka treba da imamo seks. Ja samo hoću da uživam. Kakva su vaša iskustva u vezi s tim?

Prema istraživanjima, za takav slučaj koji navodiš, čak 77% žena smatra da se prvi seks s novim muškarcem treba desiti nakon petog izlaska. A preko 60% muškaraca smatra da to treba da se desi poslije drugog izlaska.

Međutim, lično se ne slažem ni sa muškim, ni sa ženskim mišljenjem, a evo iz kojeg razloga:

– Prije nego postanemo seksualno intimni, prvenstveno treba da budemo intelektualno i
emocionalno intimni. To se, složit’ ćete sa mnom, ne može desiti za pet izlazaka.

– U početku nove veze, svako od nas više voli da se zabavlja, ljubaka i tu utrošimo dosta vremena. Ipak, treba tri puta vise vremena provesti upznavajući se i razgovarajući.
– Osoba treba da vam se dopadne, u svakom smislu te riječi. Da vam se dopadaju njegovi maniri, njegov način razmišljanja, način na koji vas tretira i uvažava. Jer, ako vas uvažava, razumjet’ će vašu potrebu da želite da ga upoznate prije nego što stupite u seksualne odnose.
– Kada upoznate osobu, treba da cijenite njen sistem vrijednosti, a za to treba vremena.
– Obavezno treba zajedno proći neke teške situacije. Naprimjer, bolest ili smrt bližnjih, ili vašu bolest. Tako čete vidjeti kako on reaguje kada je pod stresom, a također ćete moći vidjeti kako reaguje na vaš stres.
– Treba sebi da postavite pitanje: da li želim imati djecu s njim/njom? Da li bih željela da mi sin liči na ovog čovjeka?
– Također, važno pitanje je pitanje kontracepcije. Hoćete li razgovarati o tome ili ćete se prepustiti strasti i stradanju.
– A šta je sa seksualno prenosivim bolestima? Da li ste sigurni da će vam neko, koga poznajete mjesec dana reći da ima sidu, ili herpes? Hoćete li tražiti test na sidu?

Naravno, ti sama odlučuješ šta ćeš sa svojim tijelom, pa ako hoćeš uživati, prvo se zapitaj:

– Hoćeš li uživati kada nakon jedne burne seksualne noći saznaš da je oženjen, ili da ima djevojku?
– Hoćeš li uživati, kada nakon još jedne erotski nabijene noći on zaspi, a ti se osjećaš usamljeno?
– Hoćeš li ušivati i kada te, nakon prvog seksualnog čina, vise nikada ne nazove?
– Hoćeš li uživati kada saznaš da si u drugom stanju, a nisi to željela?
– Hoćeš li uživati kad shvatiš da ti je partner prenio herpes ili je pozitivan na sidu?

Biti s nekim fizički intiman, odnosno, voditi ljubav s nekim, može da bude jedna od najljepših stvari u našem životu, ali sama kažeš da ti tvoje iskustvo o prvom seksualnom odnosu s novim muškarcem, kaže da je pogrešno, jer ti donosi bol, patnju, razočarenje, a sve zato jer si požurila.

Naša jedna stara poslovica kaže da je strpljen, spašen, ti sami odluči hoćeš li se strpiti i biti spašena od ovih zala ili ćeš grlom u jagode i dobiti iznenadnu alergiju.

 

Loading

5/5 - (2 votes)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom