Kako raditi na sebi

Kako raditi na sebi

Rad na sebi podrazumijeva obogaćenje i unapređenje sebe, a tako i svog života. Ples može biti rad na sebi, jer rad na sebi podrazumijeva cjeloživotno ulaganje u sebe. Kako ćemo raditi na sebi zavisi od nas samih i od trenuatka u kojem poželimo učiiti nešto više.

Šta će to biti,

zavisi od naših želja i intresovanja, ali najbolje je da porazgovarate sami sa sobom. Naprimjer, definišite problem i krenite u akciju. Ako želite usavršiti plesne korake, sigurno se nećete obratiti psihoterapeutu, nego instruktoru plesa.

Ako generalno želite poboljati kvalitetu života ili imate neki problem koji vam zadaje glavobolju, najbolje je da se obratite psihoterapeutu.

Imam jednu klijenticu sa kojom sam davno završila psihoterapiju, ali ona me zove svakih petnaest, dvadeset dana, da joj nađem neki termin, kako bi vidjela šta može još popraviti.

Naime, ona zapisuje situacije u kojima joj se jave neprijetne emocije, te želi razgovarati o tome. Rad sa njom je izuzetno zanimljiv i koristan za nju, jer ona ne dozvoljava da joj se nakupe problemi. Ona ne čeka da joj voda dođe do grla, nego rješeva problem u korijenu. To je pravi rad na sebi.

Stoga je važno da svako od nas definiše svoj problem i da uoči razloge njegovog nastanka.

Naprimjer, jedna klijentica se javila jer je nešto tišti iiznutra, ali ne zna tačno o čemu se radi. Zapravo, bježala je od istine i izbjegavala je sebi priznati da je pogriješila. Ipak, kud god da krenemo, od sebe ne možemo pobjeći.

A da bimo bili zadovoljni sami sa sobom, da bismo živjeli ispunjenim i smislenim životom, važno je da radimo na sebi.

Ovo je dio pismma jedne moje čitateljice:

Jako mi je žao što ste daleko, no, upravo iz tog razloga sam ponukana porukama koje sam našla u Vašem štivu, potražila sam pomoć u vidu psihoterapije i zaista se osjećala bolje nakon razgovora. Prije mjesec, dva, nikad ne bih ni pomislila da ću doći do ovog koraka, a kamo li ga napraviti, no jesam. Vjerojatno u dubini svakog čovjeka postoji mnoštvo nekih neodgovorenih pitanja, sumnji i potiskivanja, ja sam ih odlučila razriješiti na ovaj način, osloboditi se nekih stvari i pomoći si.

Jedno od čestih pitanja koje zanima moje klijente ii čitaoce jeste: “Da li postoje neki koraci koje bismo mogli koristiti u radu na sebi.?”

Sam proces rada

na sebi veoma je jedinstven, zato što je i svako od nas jedinstven, te se svakome od nas pristupa drugačije, a samim tim i rad na sebi je drugačiji.

Međutim, ono što vam nikako neće naškoditi jeste da uzmete papir i olovku i da napišete sve voje vrijednosti. A na drugoj strani, svoje slabosti. Pozabavite se malo svojim vrijednostima i napravite prioritete. Odnosno, zapišite preko čega ne idete. Od čega ne odstupate? Šta visoko vrednujete?

Bavite se svojim vrijednostima nekoliko dana. Obratite pažnju na svoje neprijatne emocije. Definišite ih i pokušajte dokučiti zašto su tu. Kad se javi neka neprijatna emocija, kao što je ljutnja, tuga, strah, stid…, ona nam uvijek nešto poručuje. Uglavnom nam govori da smo prekršili neku svoju vlastitu vrijednost. Stoga je važno da znate šta visoko vrednujete kod sebe. Držite do svog integriteta!

Integritet,

u prevodu sa latinskog jezika, znači cjelovitost, a osoba koja drži do svog integriteta živi u skladu sa svojim vrijednostima, brani svoja moralna načela, pa čak i kada nisu popularna i altruistična je. Odnoso, pomaže slabijima. Osoba s integritetom preuzima odgovornost za sve što se dešava u njenom životu i djeluje u skladu s time. Iskrena je, hrabra, pravedna i otvorena.

Ovo su samo neke vrijednosti osobe koja drži do svog integriteta. Zapišite svoje i pogledajte koje vrijednosti kršite.

Kad god ne živite u skladu sa sobom, rušite dio svog integriteta..

Kad napišete svoje vrijednosti, imajte ih pri ruci i napravite neke ciljeve. Ciljevi vas više čine budnima, stalno vas podsjećaju da vrijedite i da možete.

Put ka ostvarenju cilja je ono što je ljekoviito. Put je taj koji nas mijenja. Tako jačate svoje vrijednosti, a ujedino, možete vidjeti i koje su vašeslabosti. Na takav način možete jačati i raditi na svojim slabostima.

Ne očekujte čuda, jer rad na sebi traje cijeli život i to je jedno od rijetkih mjesta gdje uvijek ima posla. Stoga, prihvatite se sebe.

Loading

4.5/5 - (2 votes)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom