Partner želi da se odjavi iz veze

Partner želi da se odjavi iz veze

Kako se postaviti i šta uraditi kada naslutimo da partner želi da se odjavi iz veze

Zamislite da ste u vezi u kojoj jedan od partnera izbjegava razgovor, a drugi se osjeća povrijeđeno i duboko u sebi zna da nešto nije kako treba. Ovaj drugi pokušava da pokrene bilo kakav razgovor, ali nailazi na zid i povlači se. Osjeća se loše i postaje anksiozan.

Međutim, istrajati u namjeri da se razriješi situacija, nije lako, jer takav korak odvodi nas u drugu situaciju u kojoj ćemo biti izloženi onim emocijama sa kojima ne želmo biti. Ne želimo se suočiti sa eventualnim gubitkom i radije ćemo pustiti da takva nepodnošljiva situacija traje,nego da učinimo ono što stvarno moramo.

A šta, uraditi u takvim situacijama?

Poštovana, Tokom protekle dvije godine moj muž i ja smo izgubili nekoliko dragih ljudi, ali on se povukao od mene unazad šest mjeseci, sa izgovorom da mu treba malo vremena. Ljudi, koje smo izgubili, bili su bliži meni nego njemu i ja sam istinski tugovala.

Znam da je tuga normalna emocija i da treba da odžalimo gubitak, ali moj muž se drugačije ponaša. Ne kažem da on nije tugovao, ali kad želim da razgovaram s njim, on samo kaže da sam naporna, te ga ostavim na miru, kako bi on shvatio šta želi od života.

Kada ga upitam da li se odnosi i na nas, samo kaže da ne zna i da ga pustim na miru. To njegovo “stanje” traje,a ja sam nesretna jer me isključuje iz života i naprosto ne znam šta da radim. Nije depresivan, jer ima širok krug prijatelja, s njima je stalno u kontaktu i često ga čujem kako se smije.

Stalo mi je do njega, volim ga, ali naprosto ne znam šta da radim.

Već duže vremena osjećate da se Vaš partner udaljava od Vas, a osim pokušaja da razgovarate, ne činite ništa drugo.

Vjerujem da Vam je teško, a I samiste svjesni da Vaša eventualna nastojanja oko sljedećih koraka mogu biti bolna. Mogu biti okidač za strah i nesigurnost, pa ćete radije podnositi takvu nemilost u koju ste zapali, nego što ćete se zauzeti za sebe.

Ako je Vaš partner fizički prisutan,

a duhom odsutan, onda Vam govori da tu ne želi biti. Sama činjenica da ne želi razgovarati, govori o tome da nešto krije. Izgleda da je izgubio interes, ali ne zna kako da Vam to saopšti, pa čeka neki povoljan trenutak.

Međutim, rijetko se dešavaju povoljni trenutci za lose vijesti. Ono što možete uraditi i što je Vaša dužnost, jeste da preuzmete odgovornost za vlastiti život. Tako, očigledno ne ide, a Vi ne činite ništa.

Kao prvo, otvoreno porazgovarajte sa sobom i zapitajte se šta je to čega seplašite i šta to izbjegavate? Šta je najgore što može da Vam se desi? Da li je partner emcionalno isključen od Vas. Izgleda, koliko god da se trudite ne ne dobijate prave odgovore, on ignoriše Vaš pokušaj za komunikacijom i povlači se.

U zdravim vezama,

kada pokušamo da se povežemo sa svojim partnerom, nailazimo na pozitivno odazivanje. Nedostatak komunikacije veliki je problem za vezu, a kada jedan od partnera odbija komunikaciju, to je jasan znak da se “odjavljuje” iz odnosa.

Primijetili ste i da on nije tužan, jer se često smije u komunikaciji sa svojim prijateljima, a to je još jedan znak da je izgubio interes za vezu. Već duže vrijeme osjećate da Vas on isključuje iz svog života i to je očiti znak da nešto ne štima.

Kao što sam malo prije rekla,odgovorni ste za svoj život i nemojte samo sjedeti i čekati da se Vaš dragi smiluje kako bi Vam prekratio muke, nego se sami zauzmite za sebe. Nakon što iskreno porazgovarate sa sobom, obratite se njemu i zahtijevajte da Vam da tačan datum do kada želi da ga pustite na miru.

Ako izbjegava

i takav način, sami odredite datum i naglas izgovorite da ćete čekati još toliko i toliko, a poslije ćete donijeti druge mjere. Naravno, treba da budete sigurni da toželite i, kada kažete datum do kojeg ćete još tolerisati takvo stanje, onda i ostanite pri svome i zaista učinite ono što ste rekli.

Upravo, iz ovih razloga, mi često odugovlačimo i samo se dublje uvlačimo u agoniju. Strah nas je od dolaska toga dana, jer kada on I dođe, vjerovatno se ništa neće promijeniti i mi moramo otići. A to ne želimo. Ali, ako su veze frustrirajuće, ponekad je najbolje otići i posvetiti se sebi. Jeste li spremni za takvo nešto?

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom