Kako vratiti strast u brak?

Kako vratiti strast u brak?

Kada ste zadnji put bili kod ginekologa?
Dobro, neke od vas vjerovatno idu redovno na ginekološki pregled, ali koliko vas, redovnih, razgovara sa svojim ginekologom o seksualnom životu?A koliko je, nekima od vas, ginekolog preporučio seksualna pomagala?

Mlađim ženama, razgovori na ovu temu ne predstavljaju nikakav problem, ali sredovječne žene, ne samo da se ne usude razgovarati o tome sa ginekolom i unijeti neka seksualna pomagala u spavaću sobu, sredovječne žene o tome ne razgovaraju ni sa vlastitim mužem, pa brak dovode u pitanje.

Ili sam ja luda ili su ginekolozi poludjeli, ili je, ipak, to normalno…? Ne znam sama šta bih i kako bih, stoga Vam i pišem. Naime, bila sam prije četiri dana kod ginekologa. U pretklimakteričnom sam periodu, pa sam otišla da mi da neku terapiju za valunge.
Međutim ,on me počeo isptivati o seksualnom životu. Ja ne volim o tome razgovarati, a pogotovo pred nepoznatim muškarcem.

Ali, čovjek me pritisnuo i skoro natjerao da priznam kad sam zadnji put imala seksualni odnos. Kada sam rekla da se ne sjećam i da je to bilo nekad prošle godine, čovjek je rekao da, ako hoću još biti zdrava, pod hitno treba da poradim na tome. Pri tome je mislio da unesem strast u našu spavaću sobu i da bar dva puta sedmično imam seksualne odnose. Odmah da Vam kažem da mi i nije baš do toga, ali…

Nije meni teško leći, ipak kada mi je rekao da kupim neki lubrikant i vibrator, gluho bilo, ustala sam sa stolice i izašla iz ordinacije. Zar ja da idem u prodavnicu seksi igračaka!? Zar sad, u ovim godinama da se bavim time!? Istina je da mi muž jako zamjera što ga odbijamm u krevetu, prijetio mi je razvodom i da će naći drugu, ali kad on tako zagalami, ja popustim dok se situacija ne smiri.

Međutim, nemam baš neku pretjeranu želju. Ponekad čitam Vaš portal i vidim da pišete o svemu, pa i o ovome, pa me zanima Vaše mišljenje. Je li to normalno i još u ovim godinama?

Osobama, koje duže vrijeme ne praktikuju seks, opada libido i ne osjećaju se seksi kao dok su imali redovne seksualne osnose. To naravno slabi seksualni nagon. Ipak, dobra vijest je da, čim vratite igru u spavaću sobu, pokrenut će se vaš libido, odnosno vasa seksualna želja i počet ćete da se osjećate seksi.

Kako vratiti strast u brak?

Prij svega, obavite ozbiljan razgovor sa samom sobom. Zapitajte se šta želite od sebe? Želite li zdravlje? Zapitajte se šta želite od svog braka. Ako želite da Vaš muž nađe ljubavnicu, i da ode od Vas, onda ne morate ništa činiti. Ali, ako želite sačuvati brak, pokrenite se.

Razgovarajte o tome sa svojim mužem. Kažite da želite napraviti promjenu u Vašoj spavaćoj sobi, ali da Vam malo pomogne i da Vam da malo vremena. Za početak, držite se za ruke prije spavanja, pa se samo grlite i mazite, a zatim krenite i na konkretne stvari. Ako imate problem sa suhoćom vagine, kupite lubrikant.

Ginekolog Vam je i predložio lubrikant iz istog razloga. Nisam sigurna zašto Vam je predložio vibrator, ali ako je mislio da sami isprobate
neke varijante, to može biti mnogo korisno za Vas. Na takav način možete spoznati šta Vam se sviđa, a šta ne, a poslije to predložiti mužu.

Prije izvjesnog vremena, klijentica mi je ispričala kako joj je muž savjetovao da im kupi vibrator, pa da se malo igraju. I, ona je kupila, ali ne jedan, nego nekoliko. Kaže da im je taj vibrator osvježio i uljepšao seksualni život. Naravno, Vi nećete odmah unijeti vibrator u Vašu spavaću sobu, ali hoćete nakon što malo omekšate i shvatite koliko je seks koristan i za zdravlje i za vezu.

Kroz neko određeno vrijeme, kad se oslobodite, u seksi šopu možete kupiti i razne odjeve kombimacije, u ovisnosti od toga šta Vam odgovara, pa iznenadite Vašeg muža nekom dobrom seksi čipkom ili uniformom francuske sobarice.

Budite kreativni. Napravite ručak, upalite svijeće, pustite laganu muziku, obucite seksi odjeću i pustite da se stvari odvijaju svojim tokom.

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr.sc. Vahida Djedović

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom