Šamar za Oskara

Šamar za Oskara

Sinošnja dodjela Oskara, podsjetila me na jedan događaj od prije šest godina kada sam upoznala  svog sadašnjeg ljubavnog partnera i htjela ga predstaviti svojim prijateljicama.

Neke od njih su bile mlađe od mene i došle su ranije na dogovoreno mjesto, kako bi nam rezervisale stol.

Nakon predstavljanja,

htjela sam biti duhovita, pa sam svom dragom rekla da izbjegava pogled u njihovom smjeru, a zapravo sam htjela reći koliko su lijepe.

Međutim, jedna od njih ironično je rekla:

I ti si neka doktorica za ljubav!?

Nije mi baš prijala ta njena ironija, ali nisam ništa rekla.

Veče je, ipak bilo uspješno i nas dvoje smo se, u jednom momentu  spremali da idemo. Onda je moj dragi prišao ovoj mojoj ironičnoj prijateljici, pozdravio se s njom i rekao:

Možda bi bilo dobro da od Vahide uzmeš autogram dok nema gužve. Poslije nećeš moći doći na red.

Rano jutros se, na dodjeli Oskara dogodio  incident, pišu mediji, iako nikakvog incidenta nije bilo.

Vidjeli smo samo kako je jedan glumac stao u odbranu svoje žene.

Naime,  komičar Chris Rock prokomentarisao je Jaden Pinkett-Smith, suprugu Will Smitha i rekao  da Jaden, koja inače nosi vrlo kratku frizuru jer ima autoimunu bolest opadanja kose – alopeciju, izgleda kao Demi Moore u filmu “G.I. Jane”, te da jedva čeka drugio dio tog filma.

Šala je svima bila smiješna osim samoj Jaden, jer je prevrnula očima.

Njen muž, Will Smith je ustao, došao na binu i snažno ga ošamario. Vrativši se na mjesto, rekao je:

Ne uzimaj ime moje žene u svoja jebena usta!

Akademija filmske umjetnosti danas se oglasila i istakla kako ne podržava ni jedan vid nasilja. Ne znamo da li su pri tome mislili i na psihičko nasilje.

Nedavno sam pisala tekst o tome da u vezama na duge staze sama ljubav nije dovoljna, jer poštovanje je ključ jedne uspješne vježbe.

Etimologija riječi poštovanje dolazi od štovati, a štovati opet od šteti, čteti, što znači brojatili računati. To znači da je poštovan onaj na kojeg se računa. Poštujemo neku osobu kad vjerujemo da ona ima neke vrijednosti koje mi visoko cijenimo.

Osim toga, kada govorimo o poštovanju između dvije osobe, to znači da te osobe stoje u istoj ravni i da svaka od njih drži do dostojanstva druge osobe. (Dostojanstvo – stojati do.)

Poštujemo svoju osobu kada uvažavamo njene stavove, kada obraćamo pažnju na njena osjećanja, dakle, kada pazimo da ju ne povrijedimo, kada želimo da je ta osoba sretna.

A Will Smith očigledno poštuje osjećanja svoje žene.

POGLEDAJ SLIKE

Šamar za Oskara

Loading

Rate this post

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom