Žene i cyber nasilje

Žene i cyber nasilje

Možda bismo od ove godine, 8.mart trebale obilježavati kao dan borbe protiv cyber nasilja nad ženama. Iako sam bila odlučila da ovogodišnji osmomartovski tekst posvetim vrijednostima žena i njihovim nevjerovatnim sposobnostima,  promijenila sam mišljenje, kada sam  morala da se vratim ranije sa viknd odmora zbog klijentice koja je izložena cyber nasilju. Bila sam joj potrebna, jer više nema kome da se obrati.

Nažalost, ona nije jedina koja je trenutno u psihoterapijskom tretmanu i koja ne spava noćima i kojoj se život raspada i koja bi najviše voljela da je nema.

Možda ste upoznati sa ovakvom vrstom nasilja, ali više preko društvenih mreža i javnih osoba koje su izložene ovakvoj vrsti nasilja.

Trenutno se puno govori o Kim Kardašijan i njenom bivšem mužu kojeg prati nekoliko miliona ljudi, a koji ima granični poremećaj ličnosti i koji, o momku svoje bivše žene, piše sve najgore.  Ne zaboravimo da ga prate milioni, a nedavno smo svjedočili samoubistvu mlade youtuberice iz Srbije, koja je sebi oduzela život zbog cyber nasilja.

Jedna od mojih klijentica, kada je otišla u policiju da prijavi muškarca koji joj ruši inegritet, inspektor za cyber criminal joj je rekao da trenutno u policijskoj stanici u Tuzli postoji 20 000 prijava za cyber nasilje. Te  prijve samo stoje, jer za njih se ne poduzima ništa.

Naša država nema nikakvog zakona,

a sutra se svako od nas može naći na meti nekog psihopate koji  može odlučiti da ti upropasti život.

Prije dvije godine i sama sam se našla u jednoj sličnoj situaciji, kada je neki, meni nepoznati muškarac ukrao moj identitet, ukrao broj mog mobilnog telefona i počeo da se dopisuje s nekim od mojih klijenata.

Njegove poruke

bile su izrazito bizarnog i perverznog sadržaja.

Na sreću, radim takav posao, pa imam puno poznanstava, tako da je moj problem brzo riješen, ali šta sa ovim ženama koje nemaju kome da se obrate?

Kada sam otišla u policiju da prijavim krađu identiteta, policajac se smješkao i rekao da je ovo Bosna i da se tu ništa ne može.

A moja klijntica je imala ovakvo iskustvo s policijom:

Sinoć mi uposlenik MUP-a reče da cyber nasilje nikome nije važno. Kaže, pored svih problema, kome je još bitno trošiti vrijeme na društvene mreže? Veli da je stvar ličnog izbora da li će neko biti na društvenim mrežama ili ne. I da niko nikog ne tjera. Zato se moramo naučiti nositi s tim.

Šta je to cyber nasilje?

Cayber nasilje je rastući problem, kako kod nas, tako i u svijetu, a može se javiti u različitim oblicima: kao seksualno uznemiravanje, objavljivanje privatnih snimaka i/ili slika iz osvete, krađa identiteta, namjerno rušenje integriteta, prijetnje silovanjem, pa čak i ubistvom.

Nasilnici su uglavnom (ostavljeni) partneri, bivši partneri, muškarci iz komšiluka, kolege ili potpuno nepoznati muškarci.

Cyber nasilje

uzrokuje anksioznost, nesanicu, depresiju, čak i suicidalnne misli i ideje. Pored toga, sprečva da se žene uključe u sva sosijalna i politička dešavanja digitalnog svijeta. Syber nasilje urušava mentalno zdravlje žena.

Budući da se cyber nasilje kod nas ne shvata ozbiljno, vrijeme je da se nešto promijeni!

Vrijeme je da se država prema ovakvoj vrsti nasilja mora odnositi kao i prema svakoj drugoj vrsti  nasilja nad ženama i da koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, kako bi se cyber nasilje zaustavilo.

Naravno, ovo se ne tiče samo žena, pa u ovaj program treba da se uključe i muškarci, te da preuzmu odgovarajuću ulogu, kako bismo, ne samo kaznili cyber nasilnike, nego djelovali i preventivno.

Neka ovaj 8. rart bude revolucija protiv cyber nasilja.

Napravimo cyber revoluciju!

P.S. Od danas djeluje zatvorena fb grupa pod nazivom “Žene i cyber nasilje”

Priključite se kako bismo pomogle jedna drugoj. Zajedno smo jače.

Žene i cyber nasilje

 

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom