Sve što ste željeli znati o psihoterapiji

Sve što ste željeli znati o psihoterapiji

Često mi pišete i pitate razne stvari u vezi sa psihoterapijom, pa ću vam, ukratko, odgovoriti na osnovna najvažnija pitanja koja se tiču psihoterapije i o kojima me pitate.

Krenimo redom.

 1. Šta je psihoterapija?

Psihoterapija je strukturisani razgovor između terapeuta i klijenta. To je proces  u kojem se klijent povezuje sa atentičnim sebstvom. Do autentičnog sebe dolazi  se tako što klijent uočava svoja ograničavajuća uvjerenja koja su mu  kamen spoticanja u svakodnevnom funkcionisanju.

Promjena počinje kada svoja uvjerenja osvijestimo, kada otkrijemo kad su nastala i zašto smo se ponašali na takav način.

Psihoterapija nam samo pomaže da shvatimo da više ne moramo da se ponašamo  po tim uvjerenjima, nego, kroz psihoterapijske tehnike, i učimo kako izbjeći ovakva uvjerenja i stvoriti nova. Stvoriti ona uvjerenja pomoću kojih ćemo sebi omogućiti bolje funkcionisanje, a kvalitet svog života podići na viši nivo.

 

 1. Kome je potrebna psihoterapija

Generalno, svima. Svima koji žele da unaprijede svoj rast i razvoj.

Osim toga, treba osobama koje samostalno ne mogu riješiti problem.

Ja volim da kažem da treba raditi na prevenciji. Odnosno, hajdemo raditi na sebi kako do velikihproblema ne bi došlo. Hajmo raditi na sebi kako bismo bili u stanju  što bezbolnije i što efikasnije riješili novonastalu situaciju.

 

 1. Koji psihoterapijski pravac treba uzeti?

Veliki broj stručnjaka, a i sama imam dugogodišnje iskustvo u psihoterapiji, govori  o tome da pravac nije ono što liječi. Da bi psihoterapija bla učinkovita, potreban je povjerljiv odnos između klijenta i terapeuta. Odnos je ono što liječi.

Stoga, pažljivo birajte ličnost psihoterapeuta.

Naravno, psihoterapeut mora ima završeno obrazovanje, koje je dugotrajno. Također, psihoterapeut treba da ima radno iskustvo, (po mogućnosti rad u psihijatrijskim ustanovama), i da je terapeut psihički potpno zdrav.

Svoje klijente obavezno, nakon prve seanse pitam kako im se ja činim. Imaju li osjećaj da mi mogu vjerovati, ili ne. Jer, ako nema tog osjećaja, terapija neće biti uspješna.

 

 1. Koliko traje jedna seansa?

Koliko će trajati jedna seansa, zavisi  od terapeuta do terapeuta, a ulazi u okvir od 45 minuta do jednog sata. Moj termin je ograničen na 50 minuta, jer iz iskustva znam da duži  vremenski rok ne donosi ono što je bitno i da kraće vrijeme tjera klijente da se fokusiraju na ono što je zaista važno za njih.

 

 1. Koga da odaberem: psihijatra, psihologa ili psihoterapeuta?

Opet zavisi od vašeg problema.

Psihijatar je osoba koja je završila medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije. Njegova oosnovna zadaća je da uspostavi pravu dijagnozu i, na osnovu nje, odredi odgovarajuću farmakoterapiju.

Psiholog je osoba koja je završila filozofski fakultet , na odsjeku za psihologiju. Glavna zadaća kliničkog psihologa je da pomaže psihijatru prilikom određivanja dijagnoza, uz pomoć testova.

Psihoterapeut može biti osoba kja je završila fakultet humanističkog usmjerenja, ali sa posebnom edukacijom iz psihoterapije, koja je dugotrajna. Psihoterapijom se mogu baviti i psihijatri i psiholozi, ali samo oni kojisu završili posebnu edukaciju iz psihoterapije.

Psihoterapeuta ne zanima dijagnoza, nego osoba  i psihoterapeut se bavi osobom i pomaže joj da se vrati svojoj autentičnosti.

 

 1. Kako da se pripremim za prvi psihoterapijski susret

Klijenti, uglavnom imaju tremu kada dolaze prvi put na psihoterapiju i to je nrmalno. Svako od nas ima jednu vrste treme kada nam se dešava nešto, do sada, nepoznato.

Ja na prvom susretu pitam klijente šta ih dovodi kod mene i, uglavnom, na prvom susretu ja sam ta koja malo više govori. Želim da upoznam klijente: njegove navike, način života, želje.

Na kraju seanse pitam kako su doživjeli prvi razgovor i kako su doživjeli mene. Pitam i koja su njihova očekivanja.

Na prvom susretu je jasno zbog čega ste došli na psihoterapiju , te klijent i terapeut razgovaraju o ciljevima koje mogu ostvariti.

 

 1. Koliko često treba dolaziti na psihoterapiju?

Prvih nekoliko susreta (u većini slučajeva 6) potrebno je dolaziti jednom sedmično, minimalno. Na takav način gradimo odnos, imamo priču i kontinuitet, a to je ono što je najljekovitije u psihoterapiji. Kasnije se dogovaramo.  Ja uglavnom, kroz 6 -7 seansi zakazujem dva puta mjesečno, a ako neki klijenti insistiraju, održavamo seanse jednom u mjesecu.

 

 1. Psihoterapija je skupa? Isplati li se takva investicija?

Ako želite da imate smislen život, kvalitean život, zapitajte se koliko to vrijedi i koliku cijenu biste platitili za dobar žiivot.

Jer, sve ima svoju cijenu.

Psihoterapija jeste skupa, ali se isplati, jer vi ćete živjeti sa sobom do kraja života.

Jedno vam mogu garantovati: svaki novčić koji uložite u svoju edukaciju, isplatit će se višestruko.

 

 1. Kako se zakazati i koliko dugo se čeka na termin?

Klijenti me kontaktiraju na moj broj (koji možete naći na mojoj stranici), ili preko društvenih mreža.

Termine zakazujem ja sama, a na termin se čeka 5 – 7  dana.

 

 1. Je li online trapija učinkovita kao i terapija uživo?

Rekla bih da jeste. Jednako je učinkovita, samo što je meni, kao terapeutu, teže raditi online. Imam puno klijenata, koji su završili psihoterapijski proces, a s kojim se nisam nikada vidjela.

Dobar odnos je najučinkovitiji, a dobar odnos se može ostvaiti i online.

 

 1. Hoće li psihoerapeut 100% riješiti moj problem?

Ja,lično, ne mogu dati garanciju da ću nekome  100% riješiti problem. Jer, to ne zavisi samo od mene, odnosno od terapeuta. Psihoterapija je partnerski proces, partnerski ugovor. Oboje, i klijent i terapeut, daju svoj maksimum kako bi problem bio riješen. Stoga je od izuzetne važnosti  izabrati terapeuta. Terapeuta kojem možete vjerovati.

 

 1. Koliko često radite bračnu terapiju?

Bračna terapija, kod mene je najzastupljenija i najčešće radim sa ljudima koji imaju problem u braku/ ljubavnim odnosima.

 

 1. Da li bračni partneri dolaze zajedno ili odvojeno?

Moj način rada sa bračnim partnerima podrazumijeva prvi zajednički dolazak, a potom se dogovaramo.

Sama procjenjujem da li partneri trebaju i individualne terapije.

 

 1. Koliko puta se dolazi na partnersku terapiju?

To je individualno i zavisi od samog problema, ali i od ličnosti bračnih partnera. Stručnjaci preporučuju 12 seansi, zato što se partneri, tokom terapijskog procesa, mijenjaju i dolazi do drugačije komunikacije.

 

 1. Radite li sa djecom?

Da. Često radim sa djecom i djeca su mi najzahvalniji klijenti. Terapija sa djecom, u najvećem broju slučajeva, traje vrlo kratko i završava se do 5 seansi. Sa djecom, uglavnom radim terapiju bajkom, odnosno biblioterapiju, a to je ono što u djeci budi maštu i u tuđem rješenju problema, pronalaze i rješenje za svoj problem.

 

Sve što ste željeli znati o psihoterapiji

Loading

5/5 - (1 vote)

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Psihoterapetkinja sa dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom